Wanneer een verkoudheid forse zwelling veroorzaakt van de neusslijmvliezen
kunnen de openingen tussen de neusholte en de sinusholtes verstoppen en bijgevolg gaan de sinussen ontsteken.

Door de zwelling van het slijmvlies binnen de sinussen samen met de opstapeling van slijm en etterige secreties ontstaan klachten van drukkende hoofdpijn en neusverstopping. 

Er bestaan verschillende soorten sinusitis. Na de acute fase kan ofwel een genezing optreden , spontaan of door conservatieve medische behandeling (zonder operatie) ofwel kan de aandoening chronisch worden waarbij een aantal sinussen blijvend verstopt of ontstoken blijven met slepende klachten zoals chronische neusverstopping, slijmafdruip naar de keel, slepende hoest etc.

We onderscheiden twee belangrijke categorieën bij de chronische sinusitis :

De “Chronische Rhinosinusitis zonder Polyposis” en de “Chronische Rhinosinusitis met nasale Polyposis” Bij de tweede vorm worden “polypen” gevormd op de neus en sinusslijmvliezen die veelal de neusgangen en vooral de sinusuitgangen blijvend gaan verstoppen. Polypen zijn hier ronde witte druifachtige structuren die zich gaan ontwikkelen op het neusslijmvlies ten gevolge van een plaatselijke allergische reactie.

Wanneer het ziekteproces niet voldoende geneest met conservatieve behandeling ( zoutwaterspoelingen, antibiotica, corticoïdmedicatie , aerosoltherapie etc.) kan een heelkundige behandeling noodzakelijk zijn.

FESS operatie – Functional Endoscopic Sinus Surgery

Deze ingreep bestaat uit een endoscopische reiniging van de sinussen .

Met behulp van een fijne endoscopische camera worden alle sinussen opengemaakt en gereinigd. Hierbij worden de natuurlijke sinusopeningen voldoende breed open gemaakt zodat ze ook na de ingreep mooi open blijven en een goede ventilatie en slijmdrainage toelaten zodat de ontstoken sinusholtes volledig kunnen genezen.

Vaak  wordt tijdens dezelfde procedure ook een tussenschotcorrectie uitgevoerd.

Een informatiefolder over de ingreep wordt met de patiënt meegegeven.

Contacteer Dokter Lambert