Stemstoornisen
Bij stemproblemen gaat de Neus-Keel-Oorarts de stembanden onderzoeken.
Vroeger gebeurde dit met koplamp en keelspiegeltje. Patiënten vonden dit soms een onaangenaam onderzoek omdat de arts de tong met een doekje nogal stevig moest vasthouden uit de mond en ook omdat het spiegeltje vaak een moeilijk te controleren kokhalsreflex kon uitlokken.
Nu gebeurt het stembandonderzoek of laryngoscopie meestal met een flexibele endoscoop. Dit is een fijn buigzaam slangetje met optiek waardoor de arts kan kijken of waaraan een microcamera is bevestigd. De endoscoop wordt ingebracht via de neus.
Voor het onderzoek wordt een neusspray toediend waardoor de neusslijmvliezen plaatselijk verdoofd worden en hun volume afneemt waardoor het onderzoek comfortabeler wordt.
Zo kunnen de stembanden optimaal geobserveerd worden en kan indien nodig een video opname gemaakt en bewaard worden.
De stemkwaliteit wordt door verschillende factoren beïnvloed. Een goede longfunctie is noodzakelijk voor een voldoende krachtige luchtstroom om de stembanden te laten trillen.
Een normaal symmetrische beweeglijkheid van de stembanden met een goede sluiting van de stemspleet bij phonatie is eveneens vereist.
De stembanden bevatten een langwerpig cilindervormig spiertje dat bekleed is met een delicaat slijmvlies . De kwaliteit en beweeglijkheid van dat slijmvlies is bepalend voor een zuiver stemgeluid.
De beweeglijkheid en kwaliteit van het stemband-slijmvlies wordt onderzocht door middel van het stroboscopisch onderzoek. Tijdens het laryngoscopisch onderzoek met de endoscopische camera worden de stembanden beschenen met gefaseerd stroboscopisch licht waardoor je de stembanden als het ware in slow motion ziet bewegen.
De stembanden kunnen ziek, beschadigd of aangetast worden door chronisch stemmisbruik,
Roken en Alcoholgebruik en vooral door de combinatie van deze factoren.
We onderscheiden functionele, organische en gecombineerde stemstoornissen.
Functionele stemstoornissen onststaan door verkeerd stemgebruik . De heesheid gaat hier niet gepaard met een echte ziekte , aantasting of misvorming van de stemband.
Na langere tijd kan verkeerd stemgebruik wel aanleiding geven tot bijkomende organische stembandletsels zoals stembandknobbeltjes ( zangknobbels ) of stembandpolypen.
Bij de organische stemstoornissen kennen we onder andere naast bovengenoemde knobbeltjes en polypen ook de acute of chronische stembandontsteking of laryngitis, de goedaardige en kwaadaardige stembandgezwellen en de stembandverlamming.
De behandeling van organische stembandletsels is vaak heelkundig, met nadien behandeling en begeleiding door de logopedist- stemtherapeute.
Bij kinderen worden stembandoperaties niet zo snel uitgevoerd en wordt meestal een logopedische behandeling voorgeschreven.
Contacteer Dokter Lambert